17 Aralık 2012 Pazartesi

Derbinin ardından: Futbol yönetiminde yeni bir çağa doğru


 
 
Maçın iki boyutu var. İlki saha dışı boyut, ikincisi de taktik boyut.

 

Saha dışından başlayacak olursak Galatasaray futbol yönetimi, deplasmanda kazanılan SC Braga maçından başlayarak önemli bir programlama sınavı verdi.

Çarşamba günü oynanan Avrupa Şampiyonlar Ligi grup maçından sonra takım iki gün Portekiz’de kalarak yıpranma katsayısını minimalize etti. Galatasaray Portekiz’den doğrudan Sivas’a geçerek Sivasspor karşısına çıktı Cumartesi günü.

 

Bu esasında bilindik bir öykü ve fazla ilginç değil. Bu öykünün derbiyi ilgilendiren tek yönü, Galatasaray’a, Fenerbahçe’ye göre maça bir gün daha fazla hazırlanırken fiziken hiç yıpranmamış olmasıydı.

 

Terim saha dışı yönetiminde ikinci önemli hamlesini geçen salı günü oynanan 1461 Trabzonspor maçında gerçekleştirdi. Takımın kaleci dahil tüm defans hattını da içeren iskeletini (defans + orta göbek + hücum ikilisi) kupa maçında tribüne gönderdi.

 

Buna karşın Fenerbahçe kupada çarşamba günü oynanan Göztepe maçında takımın iskeletindeki bazı oyunculara yer verdi.

 

Maç planlaması anlamında bir değerlendirme yaptığımızda şunu söylemek mümkün.

 

1.   Son 8 gün dikkate alındığında Galatasaray’ın 11’ini oluşturan oyuncular Fenerbahçeli rakiplerine oranla daha fazla dinlendiler.

 

2.   Galatasaraylı oyuncular son 8 günde, derbide önemli farklar yaratma potansiyeli içeren hız, dayanaklılık ve taktik antrenmanlara rakiplerine oranla daha fazla yapma imkânı buldular.